Munka, munka, munka

 2011.04.22. 08:29

 

A FIDESZ nagyon belejött a kormányzásba. Pontosítva a hatalom gyakorlásába. Legújabb ötletük, hogy a munkanélküli segély jogosultsági idejét 270 napról 90 napra csökkentik. Erre a lépésre reagálva az RTL Klub Házon kívül című műsorában feldolgozta a témát. Természetesen csak egy szemszögből. A szerencsétlen munkanélküliek szempontjából.

Egy teljesen szubjektív véleményt fogalmaztak meg, miszerint a magyar munkanélküliek azért nem helyezkednek el, mert nincs hova, és hogy velük annyira rosszul bánnak, meg öregek is, meg túlképzettek is, és különben is bla-bla-bla. A műsor akkor lett volna objektív, ha megkérdeztek volna ezzel kapcsolatban egy munkaügyi ügyintézőt is, aki nap mint nap ezekkel az emberekkel dolgozik.

Nem minisztereket kell itt kérdezni, hiszen ők soha a büdös életbe be sem léptek egy ilyen hivatalba!!! Én premier plánban láthatom, hallhatom, anyukám munkaügyi ügyintéző. Húsz éve. Van olyan ügyfele, aki csak hozzá jár, arra hivatkozva, hogy már húsz éve anyu foglalkozik az ügyes-bajos dolgaival. Hadd ne kelljen más ügyintézővel beszélnem. Anyukám ezen csak nevet. A húsz év alatt talán az elmúlt 3-4 év volt neki a legnehezebb. Megélte azt is, hogy építészek kerültek elé az asztalnál. A válság előtt meg sem fordult a fejében, hogy ilyen emberek is lesznek valaha munkanélküliek.

Az eddigi ismereteim alapján négy kategóriába sorolnám a munkanélkülieket.

1. El akarok helyezkedni minden áron, bármit elvállalok, csak legyen pénzem. Sosem voltam munkanélküli. (Célorientált kategória-változó korosztály)

2. Nekem ,kérem 2 diplomám van, három nyelvet beszélek, velem maga ne beszéljen így, csak tud ajánlani valamit. Csak ennyi pénz jár? Látja maga, hogy én mennyit kerestem? (A tudatlan-diplomás kategória- 30-40 évesek)

3. Friss diplomás vagyok, eddig éltem az egyetemisták szétcsapott életét, anyukám mondta, hogy jöjjek el ide, hátha tudnak valami munkát. (Friss hús kategória-22-26 évesek)

4. Minek dolgozzak? Van segély, van gyerek, most 9 hónapig kapom a pénzt, mellette pedig elmegyek feketén dolgozni. (Élősködő kategória-változó korosztály)

Ez a helyénvaló felállás. Egyértelműen az utolsó kategóriába tartozik a legtöbb munkanélküli. Ez kérem bevett szokás, a baráti társaságomban is sokan kihasználják ezt a lehetőséget. Még ha objektíven próbálom vizsgálni a dolgot, akkor is arra a következtetésre jutok, hogy ez a csökkentés helyénvaló és szükséges. Hiszen aki három hónap alatt nem tud elhelyezkedni, az már nem is fog tudni. 9 hónap alatt az ember kiesik a társadalmi életből is. Lehetetlenség visszailleszkedni.

Matolcsy urat meg arra kérném, hogy ha ezt a változtatást védeni szeretné, ne arra hivatkozzon már, hogy a „mi adónkból megy el erre a pénz”, ugyanis Matolcsy úr, maga is az én adómból él. Úgyhogy kérem, ilyen esetbe ne vegye magát egy kalap alá velem. Sőt. Még véletlenül se említse magát egy napon velem.

 

 

Címkék: miniszter munkanélküli élősködő matolcsy tudatlandiplomás

A bejegyzés trackback címe:

https://lectus.blog.hu/api/trackback/id/tr642846691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása