Tilos az Á

 2011.04.04. 17:16

A Tilos Rádió egy budapesti nonprofit rádió. Műsorszerkesztői csapatát különböző foglalkozású emberek alkotják. A rádió hallgatottságáról nem készült pontos statisztika, műsoridőponttól függően néhány száz és ezer ember figyeli az adást.

 

 

1991. augusztus 21-én, egy be nem jegyzett frekvencián a Tilos Rádió megtörte az éter csendjét és ezzel véget vetett a két és fél éves frekvenciamoratóriumnak, amelyről később kiderült, hogy nemcsak alkotmányellenes (mivel sértette a sajtószabadságot), hanem jogilag is hiányos volt, hiszen a jogszabály a frekvencia kijelölését és nem a használatát tiltotta. A Tilos Rádió volt az első független és az első „harmadik típusú”, azaz közösségi, szabad rádió, valamit egy joghézagnak köszönhetően a rendszerváltás első „szamizdatja”. A Tilos kalózrádióként lett ismert, bázisául a Németh Vladimir által alapított Tilos az Á nevű egykori legendás találkahely szolgált, nevét is erről a helyről kapta. Az első hónapokban a délelőtt kazettára rögzített műsorok délután kerültek adásba, mindössze kétszer-háromszor hetente. Zenei műsorokkal indult, de mellette megjelentek riportok és interjúk is. Kezdeti adásidejét egy év alatt heti 140 órára növelte és nap mint nap bizonyította a nem kereskedelmi, teljesen nonprofit, közösségi rádiózás létjogosultságát és működőképességét.

 

Zenei sokszínűségét elsősorban Palotai Zsoltnak (Dj Palotai) köszönhette. Palotai a kezdetektől tagja volt a rádiónak, zene gyűjteményét győri származásának köszönhette, hiszen Ausztria közelsége miatt osztrák rádiókon és tévéműsorokon nőtt fel. Szenvedélyesen gyűjtötte a legkülönfélébb zenéket: dzsesszt, rockot, punkot, népzenét, hip-hopot, latint, afrót, funkot. Palotai egyébként a híres labdarúgó-játékvezető, Palotai Károly fia, így édesapja segítségével is gyakran jutott külföldi lemezekhez.

 

A rádió 1993-ban felfüggesztette az illegális sugárzást, az akkoriban hatályba lépő frekvenciatörvény miatt. Legálisan 1995-ben kezdte meg újbóli sugárzását. Történt mindez Bakács Tibor Settenkedő legnagyobb bánatára, aki mindig is azt gondolta, hogy „kalóznak lenni a legszebb dolog a világon, mert a kalóz a tiltott gyümölcsöt testesíti meg”. Műsorai minden nap este 22 órától másnap reggel 10 óráig tartottak. A nap további részében osztozott a frekvencián a Civil és a Fiksz Rádióval. Ebben az időben élte a rádió legendás, bérházas korszakát, ugyanis az adásokat egy Podmaniczky utcai bérház második emeleti lakásából sugározták. Ekkor vált híressé szokatlan hangvételű kulturális és rendkívül progresszív zenei világáról. Állandó műsorai között az irodalom és a képzőművészet mellett ugyanúgy helyet kaptak az állatvédők és a természet, mint a melegek, a romák vagy hajléktalanok hangjai. Beszélgetős műsorai révén a hazai rádiózás és a budapesti közélet meghatározó színfoltja lett. A műsorok zöme a hallgatói részvételre épült, a szerkesztés szerves eleme a betelefonálók és műsorkészítők közötti aktív együttműködés lett. A hazai médiagyakorlatban a szokatlan „részvételi” rádiózást a Tilos honosította meg Magyarországon. A közvetlen interaktivitás teremti meg a médiában ismeretlen helyzetet; amelyben egy-egy hallgató éppen úgy lehet a műsor „sztárja”, ahogyan a műsorvezető.

 

A Tilos Rádió a 90-es évek óta a világhálón is megjelent. 2000-ben az ORTT a frekvenciapályázaton elutasította a rádiót, így az internetre került száműzetésbe. Az éterbe csak 2003 márciusában tért vissza. Ennek örömére nemcsak a hallgatók, hanem a feljelentések száma is megszaporodott, a fáradhatatlan adásfigyelők alig várták, hogy lecsaphassanak a szabadszájúság szószólóira. Ki is tört a botrány, amikor a rádió Barangó nevű műsorvezetője ittasan, élő adásban kijelentette: „Legszívesebben az összes keresztényt kiirtanám”. Elsőként Bakács Tibor emelte fel a telefont és közölte kollégájával, hogy tervének végrehajtását vele kell kezdenie. Ez az incidens csaknem a rádió működési engedélyébe került.

 

A rádió finanszírozását mindmáig a tagok oldják meg. Itt mindenki ingyen dolgozik, a tagok maguk is hozzájárulnak anyagilag a fenntartáshoz. Bevételi pályázatokból és a hallgatók támogatásából származik. 2006-ban 7,2 millió forint bevétele származott a befizetett jövedelemadó 1%-a felajánlásából, amivel a 74. legtámogatottabb civil szervezet lett Magyarországon.

 

Címkék: rádió sajtó tilos palotai bakács

A bejegyzés trackback címe:

https://lectus.blog.hu/api/trackback/id/tr882799298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása